Interviu cu Nelly Ciobanu 2010Rep : Diva muzicii uşoare din Republica Moldova, în dialog cu noi, ne va spune cum a început să cânte.
N.C – Povestea mea, a început aşa : Întru-un sat,numit Cania – Cantemir, o tânăra mamă se ruga în taina Domnului şi spunea " Doamne, dă-mi o fetiţă, care apoi, să devină cântăreaţă! "

( eu am reprodus exact cum Nelly a spus, mi s-a părut atât de emoţionant, încât nu am dorit să sting această emoţie,cosmetizând discuţia).
În tinereţe,mama a dorit să meargă la Chişinău, şi să devina artistă, dar părinţii nu au fost de acord, concepţiile erau altele despre viaţă, priorităţile erau altele. Dar se pare că acel vis al mamei mele l-am îndeplinit eu.
Pare banal, se întâmplă multora,dar…aşa a fost,e un adevăr care există.

Ca să vă spun exact când am început să cânt…trebuie să vă spun că, probabil aveam doi ani,poate puţin mai mult…cântam pentru că aşa simţeam. Nu exagerez,nu fac o poveste,aşa a fost. Cântam pentru toţi oaspeţii familiei mele care veneau de sărbători, eram fericită, iar prima mea scenă, a fost…un scaun. Era suficientă pentru mine,atunci. Prima melodie pe care am tot cântat-o o perioadă, a fost a cântăreţei Alla Pugaciova, în limba rusă.
Rep : Aveţi o cântăreaţă preferată pe care să o ascultaţi în mod deosebit?

N.C – Da,sunt multe voci pe care le ascult cu interes,dar preferata mea este Whitney Houston . Am ascultat-o cu mare atenţie încă de foarte tânăra,mi-a plăcut cum îsi dirijează vocea,cum reuşeşte să transmită mesajul melodiilor pe care le interpretează, şi pot afirma că este preferata mea.

Rep : Cum a început afirmarea lui Nelly Ciobanu ?

N.C – Afirmarea mea a început când am făcut un duet cu fratele meu, Dinu, şi am cântat muzica "rap". Am avut mare succes, vocea mea ,mai deosebită,a stârnit mult interes pentru unii,…invidie pentru alţii….dar cu munca foarte multă şi cu seriozitate,am răzbătut. Important este să ştii ce vrei, să oferi calitate prin ceea ce faci,şi succesul este garantat.
Primul album, împreuna cu fratele meu a cuprins melodii pe muzica scrisă de noi,pentru că doream să fie ceva aparte, deşi vocea mea a stârnit interesul multor compozitori,cu care pe parcurs,am colaborat. Şi astfel,în anul 1996 am obţinut Trofeul la concursul " Maluri de Prut ‘,un an mai târziu locul I la concursul "Mihaela Runceanu" în România, iar acolo l-am întâlnit prima oara pe Mihai Treistariu,cu care am cântat deja în multe concerte.
Apoi au urmat alte premii,şi am să specific în Ucraina, la "Song of friends" am obţinut locul II,la Cernăuţi la concursul " Vladimir Ivasiuc " locul I…si mai sunt încă şi altele.

Rep : Acum aţi început o colaborare cu un compozitor din Bielorusia si cu o textieră din România.

N.C – Da,aşa este, am început o frumoasă colaborare cu compozitorul Eugen Oleinic din Bielorusia, este un tânăr deosebit de talentat, are 27 de ani, şi muzica lui mă inspiră într-un mod aparte,pot spune că împreuna şi cu Ana Condrea, care îmi scrie nişte texte foarte frumoase, ne completăm perfect.  De altfel, in 2008 , din colaborarea noastră a ieşit un mare succes, melodia "Dragostea doare" obţinând Trofeul "Şlagărul anului " în Republica Moldova. Şi pregătim un album în această formulă, am lansat încă 3 melodii pe muzica lui Eugen şi pe versurile Anei şi vor mai urma cu siguranţă multe alte piese tot atât de frumoase şi bine primite de câtre ascultători.

Rep : Anul trecut aţi participat la Eurovision, unde " Hora din Moldova" a fost foarte aplaudată şi fredonată apoi în întreaga lume. Ce aţi simţit când aţi aflat că veţi reprezenta Moldova la acest concurs foarte important,ce aţi simţit acolo, ce responsabilităţi simţiţi că aveţi acum, după ce aţi fost ascultată şi privită de întreaga lume şi apreciată cu un merituos loc 14.

N.C – Când am aflat ca eu voi merge la Eurovision,am avut o stare de confuzie, euforie combinată cu teama, deodată am simţit ce responsabilitate am,  că prin mine lumea va cunoaşte ţara noastră atât de frumoasă…
Frumoasă experienţă şi unică,a fost Eurovizionul pentru mine. Acolo…ascultam atâtea voci frumoase ,formaţii bune,şi iarăşi era o contradicţie în mine…când simţeam că mă impulsionează,când simţeam că parcă nu am suficientă forţă să ţin piept atâtor talente…Iar seara concursului…când milioane, zeci de milioane de priviri aţintite asupra mea,şi o lume întreagă privind prin intermediul televizorului la mine…ce pot să vă spun…când îmi reamintesc,şi acum retrăiesc acele emoţii speciale, de parcă stăpâneam Pământul întreg. Orice artist ar trebui să treacă prin această experienţă, într-adevăr,unica.
Responsabilitatea mea de după experienţa Eurovision este de a face şi mai mult decât am făcut pînă acum,eu am fost o fire luptătoare şi am căutat să mă perfecţionez tot timpul, dar acum am înţeles că se poate şi mai mult şi asta încerc să fac,tot timpul. Să fac şi mai mult şi mai frumos, atât pentru mine cât şi pentru ascultătorii mei. Eurovisionul mi-a dat o forţă aparte.

Rep : Despre copiii care încep să cânte şi aspiră să fie "Nelly Ciobanu",ce puteţi spune?

N.C – Eu am o fetiţă care are 4 ani,Mirela, şi poate că văd în ea talentul,dar sunt de părere că acest talent trebuie să se coacă ,până când din acea dorinţă pură,sufletească,să se nască o profesie. Şi consider că este una din cele mai grele profesii din câte există,care implică inteligenţă,suflet şi muncă fizică.
Foarte mulţi părinţi fac greşeala să-şi scoată copiii nepregătiţi psihologic,traumatizându-i şi făcându-i să sufere. De multe ori,ambiţiile părinţilor se răsfrâng asupra destinului copiilor.
Mulţi tineri îmi cer sfatul şi mă roagă să le spun taina succesului meu. Şi eu le răspund că în faţa publicului trebuie să fii sincer, şi atât. Pană a apărea în faţa publicului trebuie să munceşti,să fii stăpân pe ceea ce faci, apoi…să-ţi legeni sufletul odată cu vocea şi atunci îţi poţi lua zborul pe marile culmi ale succesului.

Rep : Festivalul Tinereţii de la Costinesti, ce ne puteţi spune despre el? Cum de Nelly Ciobanu va juriza la acest concurs?

N.C – Sunt onorată să particip la acest festival şi în calitate de evaluator şi în calitate de interpretă,pentru că voi susţine un recital pentru publicul de la Costinesti. Şi o voi face cu mare plăcere. Am cunoscut pe directorul festivalului, domnul Viorel Stoica la Chişinău,unde a avut loc preselecţia pentru copiii din Moldova, am avut plăcuta surpriză să constat că este un om deosebit,profesionist,  şi am acceptat imediat propunerea dumnealui de a veni în juriu şi în spectacol.

Rep : Mulţumesc Nelly Ciobanu, mult succes în carieră şi vă aşteptăm cu drag la Costinesti.

N.C – Şi eu vă mulţumesc, şi voi veni negreşit.